АСЫЛДАНДЫРУ НЕГЕ НӘТИЖЕСІЗ?
Қазақ пен қой – егіз ұғым дейміз. Кеңес дәуірінде аты дүркіреген қой шаруашылығы бүгін неге кенжелеп қалды? «Мал өсірсең, қой өсір» дейтін дәуір келмеске кеткен секілді. Қой өсіру кенжелеп, асылтұқымды қойдың саны азайғанын айтып, ғалымдар дабыл қағуда. Жалпы, қой шаруашылығын зерттейтін мамандардың жанайқайына құлақ түрген жан бар ма? Шаруашылық неден ақсап тұр? Осыған орай, мамандар «Айқынның» ашық алаңында бас қосты. Жиынға ауыл шаруашылығы ғылымдарының кандидаты, кәсіпкер Бақыт Ынтықбайұлы, Қой шаруашылығы ғылыми-зерттеу институтының жетекші ғылыми қызметкері, селекционер-ғалым, ауыл шаруашылығы ғылымдарының кандидаты Нұржан Жұмаділлаев, Алматы асылтұқымды қой зауытының директоры Айтбай Өсербайұлы, қойшы Сейітмұхамет Асубаев, аға шопан Ғымын (Ғалым) Тәкіш қатысып, өзекті мәселелерді ортаға салды.
«Айқын»: Асылтұқымды қойдың артықшылығы неде?
Бақыт Ынтықбайұлы: Етті меринос – отандық ғалымдардың көп жылдық еңбегінің нәтижесі. Бізге дейін де асылтұқымды қойлар болған. Бірақ Кеңес Одағы тараған соң, асылтұқымды қойлар шашылып, ұсақталып кеткен. Соған байланысты Минскіден француздардың асылтұқымды етті меринос Иль-де-Франс қой тұқымын алып келдік. Жас қошқарлар арқылы 9000 бас қойды асылдандырамыз.
Қазақ «Мал өсірсең қой өсір, пайдасы оның көл-көсір» деп бекер айтқан жоқ. Қазір қойды шеттету бар. Қой шаруашылығы бірден табыс әкелетін сала емес. Республика көлемінде қой шаруашылығын дамыту туралы не конференция, не жиын өтпейді. Өткізудің пайдасы өте көп. Қойды сақтап қалу үшін жан аямай еңбек етіп жүрген ғалымдардан бастап, шопандарға дейін ұмытылып қалды. Ет желінерде, сыйлы қонаққа бас қоятын кезде ғана еске алатын болдық. Ең өкініштісі – осы.
Нұржан Жұмаділлаев: Қазіргі таңда қойды асылдандыру – отандық және шетелден әкелінген қошқарларды пайдалану арқылы жүргізіліп жатыр. Соңғы бес-алты жылдың көлемінде Қой шаруашылығы ғылыми-зерттеу институты ғалымдарының ғылыми жетекшілігімен отандық жаңа биязы жүнді етті қой тұқымы – етті меринос апробациядан өтіп, мақұлданды. Асылдандыруда шетелдің генефондының үлесі өте зор. Етті меринос қой тұқымын Алматы облысының асылтұқымды қой шаруашылығында қазақтың биязы жүнді қой тұқымы негізінде терең селекциялау жұмыстары нәтижесінде және немістің меринофлейшшаф атты етті бағыттағы биязы жүнді қошқарларын қолдану арқылы шықты. «Алматы асылтұқымды зауыты», «Ескелді» тұқым мал шаруашылығына немістің биязы жүнді етті бағыттағы меринос қошқарларын сатып алған болатын. Қазіргі таңда Алматы облысында 90 мыңға жуық асылтұқымды қой бар. Аналық қойлардың орта салмағы – 65-67 келі. Қазақтың биязы жүнді қойлары 55-58 келі болатын еді. Германиядан қошқар әкеліп, асылдандырған қойлардың етінің салмағы көп, сүйегі аз. Бір қойдан 3,5-6 келіге дейін жүн аламыз. Олар төзімді, жайылымда жүріп-ақ жоғары сапалы ет береді. «Алматы асылтұқым-ды зауыты», «Ескелді» шаруашылығының мамандары және Қой шаруашылығы ғылыми-зерттеу институты ғалымдары – етті мериностың авторлары.
«Айқын»: Асылтұқымды қой өсіру арқылы қандай пайда көреміз?
Нұржан Жұмаділлаев: Етті биязы жүнді қой өсіру Германия, Испания, Оңтүстік Африкада дамыған. Батыс Еуропа, АҚШ, Англия әлемде қой өнімдерін өндіруден 50 пайыз үлеске ие. Меринофлейшшаф қой тұқымының тарихы 1934 жылдан бастап Германияда тараған. Тірі қойдың салмағы – 120-140 келі, еті – 75-85 келі, жүні – 4-5,5 келі. Яғни, меринофлейшшаф тұқымын өсіру еті көп, жүні сапалы, тез семіретіндігі үшін пайдалы. Бізге өнімділігі жоғары қой өсіру тиімді. Шығыны аз, пайдасы көп.
Жаңадан шыққан мал тұқымы селекциялық жұмыстар кезінде ары қарай дамыту поцестерінен өтеді. Сол себептен, француздардың Иль-де-Франс қой тұқымын пайдалануға шешім қабылдадық. Иль-де-Франс қой тұқымы тез өсетін, өнімділігі жоғары болуымен ерекшеленеді. Әлемнің 30-дан астам еліне Иль-де-Франс қой тұқымы экспорт арқылы танымал. Иль-де-Франсқа сұраныс жоғары. Нарықта еті, жүні бағалы. Қазақстанға әкелген қошқарлардың 12 айдағы салмағы 80-95 келі тартып тұр. Жүнінің жіңішкелігі – 21-25 мкм, ұзындығы – 8-9 см, саулықтары 4 келіге дейін жүн береді. Ұлыбритания, Германия, Португалия, Ресей, Украина арқылы әкелінеді.
Ғымын Тәкіш: Шопан болу үшін жаз жайлауда, қыс қыстауда қойдың жайынан хабардар болу маңызды. Жыл мезгілімен санасып отырасың. Таңсәріден қой өргіземін. Күн төбеге көтерілгенде қора маңына иемін. Түс ауа аптап ыстық қайтқан соң, қайта шығарып жаямын. Шетелден қошқар әкелудің пайдасы – қой тұқымы іріленеді. Жүннің сапасы артады. Салмағы қосылады. Франциядан келген қошқарлардан сапалы жүн, салмақты ет күтеміз. 2008-2010 жылдары қой-қозы іріленді. Содан кейін биыл әкелді. Күтімі жақсы болған соң, нәтижесі де дұрыс болады.
Сейітмұхамет Асубаев: Мықты қошқардан мықты қозы туады. Шетелден келген қошқарларды қайта «тәрбиелейміз». Себебі, шет мемлекеттен келген мал жайылуды білмейді. Тек қорада тұрып шөп жеп, алдына құйған суды ішіп үйреніп қалған. Отардағы қойға қоссаң, өзімен-өзі айдалаға қарай кетіп қала береді. Отармен «ілесіп отыру, бірігіп жайылу» деген «түсінігі» жоқ. Өз бетімен кетпегенде қайтсін, кең даланы көрмеген ғой. Шетелде қойды тек қорада бағып-қағады. Сондықтан шопандар отарға ілесуге бейімделгенше қадағалаймыз. Біршама уақыт өткен соң, жайылуды, отарға ілесуді «үйренеді».
«Айқын»: Қазір дәрігерлер «қой етінде холестерин көп, жемеу керек» дегенді жиі айтады. Майлы етке неге сұраныс жоқ?
Нұржан Жұмаділлаев: Қой етінің құрамындағы холестерин мөлшері сиыр, шошқаның етімен салыстырғанда 2-3 есе аз. Қой еті – экологиялық таза өнім. Қыс қыстауда, жаз жайлауда жайылады. Шетелдегідей қораға қамап отырған жоқпыз. Қой 500-ден астам дәрілік шөпті теріп жейді. Сондықтан қой еті – мың да бір ауруға ем. Етті меринос – отандық ғалымдардың көпжылдық еңбегінің жемісі. «Еттi меринос» – еттілігі мен жүнінің сапасының жоғарылығымен бағаланады. Сол үшін етті мериносқа сұраныс жоғары. 2011 жылы қой тұқымын сұрыптау, асылдандыру жұмыстарының нәтижесінде отандық қой тұқымын шығардық. Жыл сайын етті мериностардың саны көбейіп келеді. Салмағы – 65-75 келі, жүні – 3,5-6,0 келі, 4-4,5 айлық қозының салмағы 35-38 келі тартады. Бізге шетелдіктер неге келеді? Олар бізден таза етті алып кетеді. Біз олардың мұзға қатқан «өлі» еттерін жейміз. Қытайда Қазақстаннан барған қой етін қымбатқа сатады. Екінің бірінің қолы жете бермейді. Тек байлар ғана сатып алады. Олар бізден барған етті экологиялық таза деп алады. Қытай жайлауда жайылған қой етінің пайдасын бізден артық біліп отыр.
Бақыт Ынтықбайұлы: Бұрын ел ішінде қан қысымының көтерілуі, өтіне тас байлап, құм жиналған, асқазан аурулары көп болған жоқ. Аурудың көбейгені ел сапалы ет, тағам жеуден қалып барады. Оның бәрі дәріленген, жасанды тағам жегеннен. Салмағы аз. Құнары жоқ.
Елбасы: «Қойдың басын көбейтіңдер. Бұрын жайылымдарды жақсы пайдаланушы едік. Жайлауда құдықтар болған. Сол құдықтарды қалпына келтіріп, тазалап, әр құдықтың басына 5-6 отардан шопан отырғызылуы керек. Қойдың санымен қатар, сапасын көбейтіп, қой етін экспорттауға дайын болуымыз керек» деп айтқан. Етті меринос қойын шығару 1980 жылдары басталды. Етті мериностың сүбе, қабырға, жамбасында еті көп, жүні сапалы. Қазір Алматы облысында 2 миллионға жуық биязы жүнді қой бар.
«Айқын»: Малды бордақылап, етті экспорттауға дайынбыз ба?
Бақыт Ынтықбайұлы: Шағын шаруа қожалықтарында қойдың сапасына қарап жатқан ешкім жоқ. Мемлекет қой басына 2500 теңге береді. Ол өзін ақтамайды. Қара қой мен еділбайдың жүнін ешкім алмайды. Құр босқа қоқысқа тастайды. Етті мериностың жүнін Қытайға 670 теңгеден өткіздік. Енді жүнге 150 теңге субсидия алу үшін Қытайға өткізбеңдер дейді. Жыл он екі ай қойдың соңында жүрген еңбекті ешкім түсінбейді. Қой шаруашылығы одағы да, Ауыл шаруашылығы министрлігі де жауап бермейді. «Иранға ет экспорттаймыз» деп алашапқын болғанмен, оған қандай ет өткіземіз? Белгісіз. Себебі, малдың саны бар да сапасы жоқ. Бәрі жеке қолда болған соң, әркім көрпесіне қарай көсіледі. Асылдандыруға үлкен шаруашылықтар болмаса, 2000-3000 қойы бар шаруалардың шамасы қайдан келсін?! Жүннің де жайы солай.
Нұржан Жұмаділлаев: Бордақылау үшін қойды жайып семірту керек. Себебі, жайып семірту өте тиімді және өзіндік құны төмен. Көктем айларында қойды жайылымда жайып-ақ семіртуге болады. Ол үшін жайылым технологиясын дұрыстап пайдалануы керек. Жем-шөп базасы мықты болуы керек. 1000-2000 қойы бар шаруашылықтарға қойды бағып-қағу қиын.
Қытай Қазақстанның қойларын жаппай етке алып кететін болса, ет бағасы шарықтап шыға келеді. Дәл қазіргі уақытта ішкі нарықты қой етімен қамтамасыз ете алмаймыз. Ол үшін асылтұқымды саулықтың басын көбейтуіміз керек. Себебі, қолда бар азын-аулақ асылтұқымды қой етін экспортқа ет керек деп өткізсек, үш-ақ күнде етті қойды бітіріп тастаймыз. 5000 бас қойды қабылдайтын бордақылау алаңы бар-жоғы үш-ақ күн жұмыс істейді. Сондықтан етті бағыттағы қойлардың басын көбейтіп қор жинап алуымыз керек.
Ет өткізу пункті ашылса, мамандар жоқ. Оған өткізетін ет те сапалы болмаса, шетелге экспорттай алмайсың.
Айтбай Өсербайұлы: Өте орынды мәселе. Мал бордақылау, ет өткізу пункттерінде жұмысшылардың отбасына, бала-шағасына барлық әлеуметтік жағдай жасалса, дұрыс болар еді. Мектеп, балабақша, медициналық пункт салып, шопандардың жағдайын жасаса, қой шаруашылығы да өркендейді. Дәл қазір, шынын айтқанда, қолда бар қасқалдақтың қанындай асылтұқымды сақтау үшін күндіз-түні қойдың соңындамыз. Биыл бесеу болса, келесі жылы онға жеткізсек деп шырылдап отырмыз. Тауар айналымы жоқ. Сырттан келетін арзан ет, ішкі нарықты тұншықтырып отыр. Қойға қаржы жұмсаудан неге қашады? Өйткені бүгін салған қаржыны ертең қайта салмайды.
«Айқын»: Мемлекеттік бағдарламалар неге аяқсыз қала береді?
Бақыт Ынтықбайұлы: Ауыл шаруашылығындағы реформалар неліктен аяқсыз қалады? Басты себебі, біз шетелден бір бағдарлама, технологияны алып келгенде, оны дамушы елден әкелуі керек. Өйткені бізге дамушы елдердің сатылап іске асатын бағдарламалары сәйкес келеді. Дамыған елдердің тәжірибесін әкеліп алып, «неге нәтижесіз?» деп жер тоқпақтап, қаржыны желге шашқан орынсыз. Қазақстанға сәйкес келетінін алуымыз керек. Дамыған елдің бағдарламасына Қазақстан нарығы дайын емес. Сол бағдарламаларға сай заңдар шығып жатыр. Заңдарды оқып үлгермейміз. Бізде істеуге құлшыныс бар, тәжірибе жетіспейді. Қысыламыз, үлгермейміз, жан таласамыз. Шалажансар нәтижесіз болған соң, тұйыққа тірелеміз. Халықтың қолындағы малға жұмыс істеу керек. Сонда ертең шетелге ет экспорттау туралы әңгіме айта аламыз. Қытай тонналап ет алады деуге – негіз жоқ. Аргентина, Канада, АҚШ, Австралия, Қытай нарығын етпен толтырып отыр. Қойдың сапасын арттыру керек. Санаулы шаруашылықты теледидардан жарнамалағаннан, жалпы елдегі қойдың сапасын арттыра алмаймыз.
Қазір ел синтетикадан ауру тауып, табиғи өнімдерге қайта бет бұра бастады. Жеңіл өнеркәсіп, мақта-мата өңдеу, тоқыма өнеркәсібі дамыса, қой шаруашылығының екінші тынысы ашылады. Елбасы әрдайым ауыл шаруашылығын басты назарда ұстау, дамыту, бірлесіп әрекет етуді айтып шаршайды.
Субсидия бермесе, ұзақмерзімді пайызы аз, жеңілдетілген несие берсін. Содан кейін сол ақшаға өсірген қозымды шаруашылықтарға өткіземін. Несие азая береді. Бізге тиімді жол – осы. Қазір бізде алатын адам жақсы мал таппай сандалады. Сататын адам жүйесіздіктен асылтұқымды малын дұрыс бағаға өткізе алмай әлекке түседі. Екеуі параллель жүреді. Бірімен-бірі қабыспайды.
Айтбай Өсербайұлы: Ішкі нарықты қой етімен қамтамасыз ету үшін қойды бордақылау керек. Кеңес заманында «Жетіген» шаруашылығы 11 мың бас ірі қараны бордақылап, 550 келі салмақта Алматы ет өңдеу комбинатына өткізіп отырды. «Жаңалық» шаруашылығы да тонналап ет өткізетін. Қазір де осындай орталықтар ашылса, ет бағасы арзандайды. Ел сапалы ет жеуге қол жеткізеді. Алыпсатарларға жем болмау үшін асылтұқымды қойы бар шаруашылықтар малды асылдандыруды жеделдетіп қолға алуы керек. Асылтұқымды қой санын көбейту – кезек күттірмейтін өзекті проблема. Еттің де еті бар. Бір ет, бір май ет үлкен сұранысқа ие. Оның бағасы майлы еттен әлдеқайда қымбат. Қой шаруашылығы палатасы Ауыл шаруашылығы министрлігіне осындай мәселені дұрыс жолға қойса, мәселе шешімін табар еді. Асылтұқымды қой көбейер еді. Саудада алыпсатарлар шаруа қожалық басшыларын алдап-арбап жарты бағасына алып кетеді де, бас пайдасын ойлайды. Қой сатқанда да еңбегіміз еш, тұзымыз сор. Сұраныс қолжетімді болса, қой шаруашылығы да дамиды. Қазір аттап бассаң, сауда орны. Дүкен сөрелерінде құнарынан айырылған, мұз құрсанған шетелден келген арзан еттер самсап тұр. Ішкі нарыққа қол жайып отырған бір дүкен таппайсыз. Шетелден дайын өнім әкеледі. Саудасы жүріп тұр.
«Айқын»: Мал шаруашылығын дамытуға не кедергі: субсидия, жайылым, мамандардың жоқтығы…
Нұржан Жұмаділлаев: Қазіргі уақытта мал шаруашылығын дамытуда кадрлар проблемасын шешу қажет деп ойламын. Өйткені кеңес заманында дайындаған тәжірибелі мамандар зейнеткерлікке шығып кетіп жатыр. Көпжылдық тәжірибесін үйрететін жастар жоқ.
Бақыт Ынтықбайұлы: Үкімет көмек берсе, малды көбейтуге болады. Ауыл шаруашылығына субсидия берудің жүйесін жетілдіру керек-ақ. Несиені 4-5 пайызбен 10 жылға берсе, алатын едім. Субсидия бермей-ақ қойсын. Біз қазір 14 пайызбен несие аламыз. Айлық-жалақы, салық төлейміз. Алатыны-мыз – қой басына – 2500 теңге. Оны алу үшін әкімшілікке, ассоциацияға барамыз. Қағазбастылықпен сенделіп жүргенде күз келеді. Субсидия қарашаның соңында қолыңа тигенде қашан жем-шөп дайындайсың? Біз қаржыны шілдеде алып, қыстық жем-шөпті дер кезінде жинап алуымыз керек. Бізге желтоқсанда береді. Ақ қар, көк мұзда қайдан шөп табасың?
Ұлттық қордан «Қазагроға» қаржы 1 пайызбен бөлінеді. «Қазагродан» министрлікке 4 пайызбен келіп түседі. Бізге 14 пайызбен беріледі. Ақшаны береді. Сатуға келгенде қойды қайда өткізесің? «Көбейген малда шаруам жоқ» деп сырт айналады. Аламыз, өсіреміз, сататын кезде ешкім алмайды. Жақсы бағдарламалар аяғына дейін жүйелі жұмыс істеуі керек. Біз тұйыққа тірелген соң, малды жаппай сойып, сатамыз. Асылтұқымды қойларды аяқасты жапа-тармағай соямыз. Себебі, банк қарызды қайтар деп жан алқымнан алады. Жақсы тұқымды жаппай етке өткіземіз. Осыдан келіп, жақсы тұқым құриды.
Айтбай Өсербайұлы: Біздің өтініп сұрарымыз – экономикалық жағынан тиімді, барлық бағыт-бағдары айқындалған жақсы бағдарлама керек. Құрғақ есептің қажеті жоқ. Жалған есеп беру жарға жығады. Қой шаруашылығы туралы министрліктің қағаздағы есебі мен жұмысы сәйкес келмейді. Мал бордақылау кешендері, өндіріспен тікелей байланыста болу, ғалымдар арқылы қойды сапалы асылдандыру арқылы жаңа қой бағытын табуға мүмкіндік бар. Баяғы ескі қөзқарасты қайталаудың керегі жоқ. Киіз, кілем фабрикалары жоқ.
Кеңес заманында жыл сайын қой қоралар жаңаланатын. Тазалау, дәрілеу жұмыстары жүйелі жүргізілетін. Тәуелсіздіктің алғашқы жылдары жүйелі жүргізілмегендіктен, ел ішінде эпидемия көбейген жағдайлар кездесті. Соңғы он жылда аурулардың алдын алу, эпидемияның таралмауы үшін барлық жағдайларды қарастырып жатырмыз. Қораларды жаңалауды бастадық.
Мал дәрігерлерін зейнетке ертерек шығарса деген арманымыз бар. Ауыр жұмыстан қажыған көп маман зейнеткерлікке де жете алмай жатқан жағдайлары көп.
Ветеринарлар азайып бара жатыр, жастар келмейді. Күні-түні қойдың соңында жүретін шопан таппайсыз. Құрылыстан қажып келгендер қойды дұрыс баға алмайды. Қой таңғы 9-да жайлауға шығып, кешкі 6-да қайтып келетін мекеменің «қызметкері» емес. Қойдың табиғатын түсінетін шопан керек.
Қой басын көбейту үшін күндіз-түні далада қойдың жайын жасап жүрген мал дәрігерлері мен шопандардың айлық жалақысы жоғары болуы керек. Мәселе сол кезде ғана шешімін табады.
Біздің байлам:
Шаруаның жайын шаруа ғана түсінеді. Қыстың қаһарлы суығында, жаздың аптапты ыстығында мал бағу шаруаға да оңай емес. Олардың мақсаты – ұлт саулығын ойлау. Қой шаруашылығын дамытамыз деп әлек болып жүрген мамандардың жанайқайы осындай. Бұған ауыл шаруашылығының тізгінін ұстаған шенеуніктер де бейжай қарамаса екен деген тілегіміз бар.
Гүлзина БЕКТАС, Майра ЖАНЫСБАЙ