УАҚЫТ ТАЛАБЫНА САЙ ӨНІМ ӨНДІРЕЙІК
Елбасының Қазақстан халқына Жолдауына қатысты мәлімдемесінде агроөнеркәсіп кешенін қарқынды дамыту мүмкіндігі ерекше аталды. Әрине, оған негіз де бар. Қазақстан – әлемдегі ауыл шаруашылығын өркендете отырып, еңбек өнімділігін түбегейлі арттыруға және өндірілген өнімді экспорттауға мол мүмкіндігі бар мемлекеттердің бірі. Президент жалпы аграрлық салада шикізатты қайта өңдеуді қамтамасыз етуге, әлемдік нарыққа жоғары сапалы дайын өніммен шығу керектігіне мән берді. Шын мәнінде, осы саладағы «Өнім өндіру мәселесін толық шешілді» деп айтуға болмас, бірақ өндірілген өнімнің өзін өңдеу, оны халықаралық стандартқа сәйкестендіру бағытындағы іс-әрекет әлі де болса жеткіліксіз.
Егін шаруашылығын айтпағанның өзінде, мал шаруашылығындағы әлі де іске қосылмаған резервтер жеткілікті. Қазақ халқының ең алғашқы ғылыммен айналысқан саласы – меніңше мал шаруашылығы. Зерделей мән берсеңіз, атам заманнан белгілі еділбай қой тұқымының, жәбе мен адай жылқысының, қос өркешті майлылығы жоғары түйе тұқымдарының шығарылуы – осының айғағы. Ата-бабаларымыз олардан алынған мал өнімдерін өңдей, сақтай білген және жылдың төрт мезгілінде тиімді пайдаланған.
Қазір де елімізде мал шаруашылығы өнімін арттыруға, одан алынған өнімді өңдеп, жоғары сапалы өнім ретінде сатуға мүмкіндік мол. Республикада мал өнімдерінің 70-75 пайызы жеке шаруа немесе үй шаруашылығында, ал қалған бөлігі ірі ауыл шаруашылығы өнімдерін өндіруші мекемелерде өндірілуде. Кейінгілері негізінен ірі елдімекендер мен қалалар маңында орналасқан. Жер көлемі бойынша әлемде 9-орындағы ұлан байтақ Қазақстан үшін оны тиімді, мақсатты пайдалану қажет. Сондықтан да жайылым малы өнімдерін өңдіру технологиясын игерудің еліміздің кең байтақ жерін тиімді пайдалануда мәні ерекше. Елімізде шөлді-шөлейтті, жазық дала, таулы аймақтармен қатар, өзен-көлді өңірлерге жақын орналасқан қаншама елдімекендер, ауылдар бар. Ол ауылдарда егін шаруашылығымен қатар, төрт түлік мал өсіруге жағдай жеткілікті. Бірақ ол өңірлердегі резервтер пайдаланылмай отыр. Мәселен, бір отбасы 7-10 адамнан тұратын болса, олардың 20 қой, 3 сиыр, 1 ат, 30 тауық ұстауға толық мүмкіншілігі бар. Бұл – ауыл өмірі. Өзіміз де сондай отбасында өстік. Сол ауылда 90-100 үй бар. Ендеше бір ауылда қаншама қой, қаншама ірі қара мал болатынын есептеу қиын емес. Ол ауылда сүт өңдейтін кооперативті негізде құрылған кішкене мекеме болса, онда 200 сауын сиырдан күнделікті екі мезгіл сүт өндіріп, оны өңдеу арқылы ауыл халқының әл-ауқатын көбейтуге мүмкіндіктер туар еді. Тіпті кіші зауытқа күнделікті өткізілген сүтіне қаржы алып отырса, «Әрбір жанұя үшін көп көмек болып, жұмыс орындарын қалыптастыруға бағытталған іс-әрекеттің бірі болар еді» деп ойлаймын.
Келесі мәселе – әрине ет өндіру, оны өңдеу. Бұл бағытта ет өндіруді тек ірі қара малды бордақылау алаңдарында ғана емес, жайылым малынан, үй шаруасы малынан өндіруге аса зор мән берген дұрыс. Ғылыми мәліметтер бойынша, 1911 жылы Ресейдің Санкт-Петербор қаласы базарларында сатылған қазақ елінің ұлы даласынан әкелінген мал еттері экологиялық таза ет ретінде 1,5-2,0 есе қымбат сатылған. Сондықтан жайылым мал етіне оның ішінде, Арқада, Бетпақдалада жайылған малдың етін өндіруге жеткілікті көңіл бөлу қажет.
Мал терісі, елтірісі мен жүні де – егер дұрыс өндіріп, өңдесе халықаралық деңгейде өз орнын алатын шикізаттар.
Төрт түліктің төресі түйе еті мен сүтіне болашақта Қытай тарапынан сұраныс болуы мүмкін. Өйткені түйенің аталған өнімдерінің емдік қасиетін жан-жақты зерттеп, оның адам ағзасына қажеттілігін дәлелдеген Қазақстан ғалымдары болса, оны іс жүзіне асыр-ған – Қытай елі. Ол мемлекетте түйе малының саны санаулы ғана.
Президент Жолдауында әрдайым еліміздің ғылыми потенциалын пайдалану қажеттілігін атап айтты. Оған негіз де бар. Тек еліміздің Тәуелсіздік жылдарында, Қазақстанның түрлі экологиялық аймақтарына бейімделген, әулиекөл етті ірі қара мал тұқымы, сүтті ірі қара малының қара-ала, қызыл-ала және қоңыр зауыттық сүлелері, әлемде теңдесі жоқ, казақ қаракөл-құйрықты қой тұқымы, биязы жүнді «Етті-меринос», ордабасы етті-құйрықты қой тұқымы, мұғалжар жылқы тұқымы, малдың жалпы саны 25-тен жоғары өнімді тұқымдық, зауыттық типтері мен желілері шығарылды.
Қазақ мал шаруашылығы және мал азығы өндірісі ғылыми-зерттеу институтының ғалымдары, сонымен бірге, цифрлы ақпаратты технологияны енгізу мақсатында Географиялық ақпараттық жүйесі – картасын дайындап, шетелдерден әкелінген мал тұқымдарының еліміздің табиғи-климаттық жағдайына бейімделушілік қасиеттерін зерттеп, ДНҚ-талдау әдісімен малдың шығу тегін анықтауға бағытталған селекция-генетикалық зерттеулер жүргізуде. Институт ғалымдарының ғылыми-зерттеу жобаларында селекциялық-асылдандыру жұмыстары бойынша 53 етті ірі қара шаруашылығы, 43 сүтті ірі қара шаруашылығы, 47 қой шаруашылығы, 11 жылқы шаруашылығы қамтылған.
Айтарым, Елбасы ауыл шаруашылығын өркендетудің қажеттілігін оның өнімін әлемдік деңгейге сай, өңдеп-өндіруді бүгінгі адамзат жаңа өнеркәсіптік революция дәуіріне аяқ басқан кезеңде тағы да атап өтті. Жарияланған Жолдау ауыл өміріне, ауыл шаруашылығына жаңа серпін берері сөзсіз.
Әбдірахман ОМБАЕВ,
Қазақ мал шаруашылығы және мал азығы
өндірісі ҒЗИ бас директоры,
ҰҒА корреспондент-мүшесі,
Мемлекеттік сыйлықтың иегері