Өскен өңір Osken-onir.kz ақпараттық агенттігі
» » Ерек болар дәмі де, шипалы әрі дәні де

Ерек болар дәмі де, шипалы әрі дәні де

Ұлыстың ұлы күні Әз-Наурыз келгенде қазақтың қазаны құтқа толады. Киелі сан 7 түрлі дәмнен құралатын наурыз көже – молшылықтың белгісі. Қазақ халқы әу бастан киелілікке, ырымшылдыққа аса мән берген. Сондықтан асқа қосылатын әр дәмнің құндылықтарына тоқталғанды жөн көрдік.
Ерекше дәмімен, әртүрлі қоспасымен дараланатын наурыз көже құнарлы тағамның қатарына жатады. Ыстық ықылас, шын пейілмен әзірленетін ас ағайын-туыстың басын бір шаңырақ астына біріктіреді. Оған 7 түрлі дәм қосады. Бірінші көжеге су қосқаны, өмір – өзен, ұрпақ – өріс судай асып-тасысын деген ырымнан туған. Тұз қосқаны, қазақ қашаннан сөзді қастерлеген халық. Сондықтан ешқашан дәмсіз сөз сөйлемеген. «Тұз – астың дәмін, мақал – сөздің мәнін келтіреді» деп тәмсілдеуінде осы мән жатса керек. Сүт немесе ақ құйғаны сүттей ұйып отырайық, ақ мол болса, денсаулыққа да кепіл дегені. Көңіліміз де ақ болсын деген таза ниет. «Ағы бардың бағы бар» деп түсінген халық сүт тағамын несібелі асқа балаған. Әсіресе, құрт қосып, әлсіз, аурушаң адамға әл-қуат беретінін білген.
Сондай-ақ қазақ табиғатынан малмен біте қайнасып жатқан халық. Сол себепті көжеге ет қосуды да назардан тыс қалдырмайды. Яғни асар мол болсын, қазан толсын деген мақсатта «ұзынсарыға» сақтаған сүрленген етті тұтастай нау­­рыз көжеге қосып қайнатады. Көжеге қосылатын алтыншы дәм – бидай, арпа, жүгері. Бұлар дәрілік ем. Мысалы, арпаны жиі пайдаланатындардың қаны бұзылмайды екен. Көптеген ауруларға шипа болған арпаны Жаратушы Алла «Нандардың ішіндегі ең жақсы нан – арпа наны. Кім оған қанағат қылса, ол оны тойдырады. Себебі, ол менің наным, барша пайғамбардың наны» деген екен. Ал жетінші дәм – күріш. Бұл дәнді дақылдың қалай өсіп-өнуі, денсаулыққа пайдасы жайлы Шиелі халқы жақсы біледі. Күріштен тау тұрғызған Ы.Жақаев бұл өңірді алтын дәннің отанына айналдырып кеткені мәлім. Ұлттық астың құрамына енген күріш ішкі ағзаны тазартатын дәрумендерге бай. Жалпы наурыз көжеге дәнді-дақыл пайдаланатыны бір тамырдан өсіп-өнген күріштей ұрпағымыз көп болсын деген бата-тілекпен астасып жатқандай. Әрі Наурыз мерекесі қарсаңында дастарқанын кеңге жайып, көрші-қолаң немесе тұтас бір ауыл ас-ауқатын үлкен қазанға құйып араластырып баршаға ұсынған. Бұл да қазақ халқының ауызбіршілігін, бауырмалдылығы мен татулығын көрсетсе керек.

Өзге өңірдегі өзгешеліктер
Алтайдан Атырауға, Арқадан Алатауға дейін созылған киелі Қазақстан жерінде дәстүрлі тағамның түрлі рецептісі бар. Мәселен, шығыс қазақстандықтар наурыз көжеге мейілінше қолда бар дәмдердің бәрін қосқанды қалайды. Алайда, көкөніс, өрік-мейізді мүлде қоспайды екен. Ал Қостанай облысында наурыз көжеге сақталған сүр ет міндетті түрде қосылады. Әсіресе, Торғай өңірінің тұрғындары арпа дәнінің қосылуына қатты мән береді. Денсаулыққа пайдалы арпаның қасына тары мен күріш, ащы айранды қосады. Ең бастысы, 7 түрлі дәм салынады. Сондай-ақ атыраулықтардың пісірген көжесінде ерекше бір дәм болады. Ол жақта наурыз көженің құрамына қосылатын сүр еттен бөлек, тары мен мейіз бар. Сондай-ақ шыжғырылған құйрық майы қосылады екен. Ал сиырдың сүті болмаған жағдайда түйенің сүтін пайдаланады. Шымкенттіктер де мейрамның басты тағамын 7 түрлі қоспамен әзірлейді. Дегенмен әр үйдің көжесі бір-біріне ұқсамайды. Әрқайсысының дәмі әртүрлі. Кейбір апаларымыз май сақтаған қарынды бір жуып көженің түбіне тастайды. Бұл өте ежелгі әдіс. Әбден тұзы сіңген қарын көженің дәмін кіргізіп қана қоймай, бойында қышқыл элементтері жетіспейтін адам үшін таптырмас дәрумен көрінеді. Ал батыстықтар жылқының жалын аршамен, адыраспанмен, әртүрлі тау шөптерімен ыстап алып, көжеге қатады. Шикі жал көжеге өзіндік дәм береді. Дегенмен өңірлердің арасында наурыз көжесі ингредиенттерге ең бай өңір – Қызылорда облысы екен. Мұнда бидай, ақ үрмебұршақ, қызыл үрмебұршақ, жүгері, маш, сөк, т.б дәнді-дақылдар қосылады.
Иә, наурыз көженің қатып қалған қоспасы жоқ. Әркім қолда барын, қалауын салады. Тек 7 түрлі дәм болса болғаны. Төрт түліктің аузы көкке тиіп, жаңа жылға жеткенін тойлаған қазақ халқы жиып тергенін қазанға салады. Яғни көпұлтты Қазақстанның бір шаңырақ астында бірлікпен ғұмыр кешкені тәрізді, түрлі дәмнен құралған наурыз көжеден де татулықтың иісі шығып тұрады.

Гүлнәр ДҮЙСЕБАЙ

21 наурыз 2020 ж. 742 0