Қымыздың қасиеттері
- Қымыздың құрамындағы «С» дәрумені сиыр сүтімен салыстырғанда он есе көп
- Қымыздың құрамында жыныс гармондарына жақсы әсер ететін ферменттер бар. Бұл әйелдерді бедеуліктен, ерлерді белсіздіктен қорғайды. Қуаттандырады
- Құрт аурыларының алдын алады, ауырған адамның қайта қалпына келуіне жақсы ықпал етеді
- Саумал қымызды ем ретінде буын ауруларына ішсе тіпті пайдалы. Салданудың алдын алады
- Жаңа босанған келіншектің сүтін молайтып, нәрлі етеді. Демек, емізулі балаға да пайдасы орасан
- Ашыған қымыз шөлді басып, қантамырларды қордаланған зиянды қалдықтардан тазатрады. Іш қатудың алдын алады
- Ашығудан кейін қымыз ішу буын ауруларына өте пайдалы
- Адам денесінің күш-қуатын арттырады, бүйрек пен бауырды қанықтырады, қан тамырларын тазалайды
- Буын аурулары мен сүйектің қақсауын, жүйкенің жұқаруын, бас айналуын, созылмалы сары ауру (гепатит), ұйқысыздық, іштегі жара (гастрит) сияқты аурулардың алдын алады немесе жеңілдетеді
- Қымыз адамның физикалық жағдайларын оңалтып, тәбетін ашады, ас қорытуды жақсартады
- Дәрігерлер қымызды безгек ауруына және жөтелге қарсы ішуге ұсыныс жасайды
- Қымызбен емделгенде қан құрамындағы гемоглобин, эритроцит көбейеді. Тамырдың соғуы жиілеп, қан айналымы жылдамдайды. Қан тамыры жұмысы мен жүрек соғысы жақсарады
- Кез келген сүттегі ең бағалы зат – ақуыз. Бие сүтінде ол 1,8-2% болады. Қымызды шамамен 1,3-2,0% бар, бұл сиыр сүтіндегіден 2 есе кем.