А вирусты гепатиттің алдын алу шаралары
А вирустық гепатиті - бауырдың зақымдалуымен бірге жүретін жедел жұқпалы ауру. А гепатиті, ішек инфекциясы сияқты, лас қол ауруы деп аталады.
А гепатиті - адамның ең көп таралған инфекцияларының бірі. Жылы климаты бар және санитарлық жағдайы нашар елдерде аурушаңдық өте жоғары, барлық балалар дерлік ауырады.
А гепатиті вирусы жоғары иммуногенділігімен ерекшеленеді, аурудан кейін өмір бойы тұрақты иммунитет қалыптасады.
А гепатитімен барлық жастағы адамдар ауырады, бірақ көбінесе - балалар, жасөспірімдер.
Вирус сау адамның денесіне енгеннен кейін А гепатитінде 14-тен 35 күнге дейін созылатын жасырын, инкубациялық кезең өтеді. Содан кейін ауру дене температурасының жоғарылауымен көрінеді, бас ауруы пайда болады, тәбет төмендейді, летаргия, жүрек айну, құсу байқалады. Көптеген науқастарда катаральды құбылыстар, жұтқыншақтың қызаруы байқалады. Зәр сыраның түсіндей болады, нәжіс түсі өзгеріп, түссізденеді.
Аурудың алғашқы белгілері пайда болған кезде, сарғаюдың пайда болуын күтпестен, дәрігермен кеңесу керек.
Аурудың қауіптілігін ескере отырып, өзін-өзі емдеумен айналысуға болмайды.
Инфекция көзі-аурудың кез-келген көрінісі бар адам (сарғаю, сарғаю, симптомсыз). Науқас адам инкубациялық кезеңнің екінші жартысынан бастап, әсіресе аурудың бірінші аптасында айналасындағылар үшін қауіпті.
Берілу механизмі фекальды – ауыз арқылы (вирус нәжіспен шығарылады).
"А" гепатиті вирусын жұқтыру келесі жолдармен жүреді:
* сумен - инфекцияны жұқтырған ауыз суды ішу және ластанған суда шомылу арқылы жұқтыруға болады;
* тамақпен - ластанған тағамдарды жеу нәтижесінде;
* ауру адамдармен тығыз байланыста болған кезде, жұқтырған ыдыс-аяқ, ойыншықтар, тұрмыстық заттар арқылы.
Вирустың таралуы көзбен тығыз байланыста болуы мүмкін, мысалы, науқасқа күтім жасау кезінде.
Мектепке дейінгі балалар мекемесінің тобында немесе мектеп сыныбында науқас баланың болуы бүкіл балалар ұжымына жұқтыру қаупін тудырады.
А гепатитінің алдын алу шаралары:
А вирустық гепатитінің алдын алу үшін нақты әдіс бар - вакцинация. Вакцинациялауға жататындар:
- екі жастағы балалар;
- А вирустық гепатиті ошақтарындағы он төрт жасқа дейінгі, қоса алғанда, байланысқан күннен бастап алғашқы екі аптада байланысқан адамдар;
- ремиссия кезеңінде В және С созылмалы вирустық гепатиттерімен ауыратын он төрт жасқа дейінгі балалар.
Сонымен қатар, ыстық елдерге (Африка, Оңтүстік-Шығыс Азия, Латын Америкасы елдері) барар алдында А гепатитіне қарсы вакцинациядан өтіңіз.
Инфекцияны болдырмауға спецификалық емес профилактиканың дәлелденген әдістері де көмектеседі:
- тамақтанар алдында, дәретханаға барғаннан кейін, жұмыстан оралғанда, серуендегенде қолды мұқият жуу;
- қайнатылған немесе бөтелкедегі суды, оның ішінде жемістер мен көкөністерді жуып пайдалану;
- ағынды сулар кіруі мүмкін су айдындарында шомылуға жол бермеу;
- адамдар орналасқан үй-жайларды: үйде, жұмыста, қоғамдық тамақтану, сауда, коммуналдық, өнеркәсіптік үй-жайларды таза ұстау;
- ыстық және суық тағамдарды дайындау кезінде гигиена ережелерін сақтау, жарамдылық мерзімі және азық-түлікті сақтау шарттары, әсіресе тез бұзылатын, шикі тағамдар мен дайын тағамдарды бөлек сақтау керек;
- тез бұзылатын тағамдар мен дайын тағамды тоңазытқышта +2 + 6ºС температурада сақтау.
З.Бекжанова
Шиелі аудандық санитариялық эпидемиологиялық бақылау басқармасының жетекші маман
А гепатиті - адамның ең көп таралған инфекцияларының бірі. Жылы климаты бар және санитарлық жағдайы нашар елдерде аурушаңдық өте жоғары, барлық балалар дерлік ауырады.
А гепатиті вирусы жоғары иммуногенділігімен ерекшеленеді, аурудан кейін өмір бойы тұрақты иммунитет қалыптасады.
А гепатитімен барлық жастағы адамдар ауырады, бірақ көбінесе - балалар, жасөспірімдер.
Вирус сау адамның денесіне енгеннен кейін А гепатитінде 14-тен 35 күнге дейін созылатын жасырын, инкубациялық кезең өтеді. Содан кейін ауру дене температурасының жоғарылауымен көрінеді, бас ауруы пайда болады, тәбет төмендейді, летаргия, жүрек айну, құсу байқалады. Көптеген науқастарда катаральды құбылыстар, жұтқыншақтың қызаруы байқалады. Зәр сыраның түсіндей болады, нәжіс түсі өзгеріп, түссізденеді.
Аурудың алғашқы белгілері пайда болған кезде, сарғаюдың пайда болуын күтпестен, дәрігермен кеңесу керек.
Аурудың қауіптілігін ескере отырып, өзін-өзі емдеумен айналысуға болмайды.
Инфекция көзі-аурудың кез-келген көрінісі бар адам (сарғаю, сарғаю, симптомсыз). Науқас адам инкубациялық кезеңнің екінші жартысынан бастап, әсіресе аурудың бірінші аптасында айналасындағылар үшін қауіпті.
Берілу механизмі фекальды – ауыз арқылы (вирус нәжіспен шығарылады).
"А" гепатиті вирусын жұқтыру келесі жолдармен жүреді:
* сумен - инфекцияны жұқтырған ауыз суды ішу және ластанған суда шомылу арқылы жұқтыруға болады;
* тамақпен - ластанған тағамдарды жеу нәтижесінде;
* ауру адамдармен тығыз байланыста болған кезде, жұқтырған ыдыс-аяқ, ойыншықтар, тұрмыстық заттар арқылы.
Вирустың таралуы көзбен тығыз байланыста болуы мүмкін, мысалы, науқасқа күтім жасау кезінде.
Мектепке дейінгі балалар мекемесінің тобында немесе мектеп сыныбында науқас баланың болуы бүкіл балалар ұжымына жұқтыру қаупін тудырады.
А гепатитінің алдын алу шаралары:
А вирустық гепатитінің алдын алу үшін нақты әдіс бар - вакцинация. Вакцинациялауға жататындар:
- екі жастағы балалар;
- А вирустық гепатиті ошақтарындағы он төрт жасқа дейінгі, қоса алғанда, байланысқан күннен бастап алғашқы екі аптада байланысқан адамдар;
- ремиссия кезеңінде В және С созылмалы вирустық гепатиттерімен ауыратын он төрт жасқа дейінгі балалар.
Сонымен қатар, ыстық елдерге (Африка, Оңтүстік-Шығыс Азия, Латын Америкасы елдері) барар алдында А гепатитіне қарсы вакцинациядан өтіңіз.
Инфекцияны болдырмауға спецификалық емес профилактиканың дәлелденген әдістері де көмектеседі:
- тамақтанар алдында, дәретханаға барғаннан кейін, жұмыстан оралғанда, серуендегенде қолды мұқият жуу;
- қайнатылған немесе бөтелкедегі суды, оның ішінде жемістер мен көкөністерді жуып пайдалану;
- ағынды сулар кіруі мүмкін су айдындарында шомылуға жол бермеу;
- адамдар орналасқан үй-жайларды: үйде, жұмыста, қоғамдық тамақтану, сауда, коммуналдық, өнеркәсіптік үй-жайларды таза ұстау;
- ыстық және суық тағамдарды дайындау кезінде гигиена ережелерін сақтау, жарамдылық мерзімі және азық-түлікті сақтау шарттары, әсіресе тез бұзылатын, шикі тағамдар мен дайын тағамдарды бөлек сақтау керек;
- тез бұзылатын тағамдар мен дайын тағамды тоңазытқышта +2 + 6ºС температурада сақтау.
З.Бекжанова
Шиелі аудандық санитариялық эпидемиологиялық бақылау басқармасының жетекші маман