Өскен өңір Osken-onir.kz ақпараттық агенттігі
» » Мидия дегеніміз не және оларды тағамға қалай қолданады?

Мидия дегеніміз не және оларды тағамға қалай қолданады?

Мидиялар– бұл әлемнің көптеген асханасында кеңінен қолданылатын қосжақтаулы ұлулар.

Алғаш рет XIII ғасырда ирландиялық теңізшілер мидияларды жаппай "өсіре" бастаған. Ал
қазір мидиялар әлемнің көптеген елдерінде өсіріледі. Оларды Қазақстанға негізінен Қытайдан, Жаңа Зеландиядан және Чилиден әкеледі. Ұлулар әсіресе азиялық асханаларда танымал.
Ұлулар мыс, натрий, кобальт, йод, марганец, мырыш, РР, В1, В6, В2, Е, D дәрумендеріне және ағзаға қажетті көптеген аминқышқылдарына бай. Мидиялардың құрамында жоғары холестерині бар адамдарға зиян тигізбейтін оңай сіңетін ақуыз мен майлар көп.
Мамандар мидияларды иммунитеті төмен адамдарға және аурудан кейін қалпына келу кезеңінде қолдануға кеңес береді.
Ең үлкен қауіп – мидия теңіз суын сүзгіден өткізіп, оны ластанудан тазартуында және қабыршақтың ішінде зиянды қоспаларды ұстап қалуында. Осындай ұлулардың бірі біртіндеп сакситоксин уын жинап, өзі арқылы 80 литрге дейін сұйықтықты өткізе алады. Осыған байланысты ластанған сулардан алынған теңіз өнімдері ағзаға айтарлықтай зиян келтіруі мүмкін.
Мидиялар сорпаларға, пасталарға, салаттарға, түрлі ыстық тағамдарға, сонымен қатар терең қуырылған және маринадталған тағамдарға қосылады.
Кейбір елдерде жаңадан ұсталған мидиялар устрицалар сияқты лимон шырыны немесе шарап сірке суымен бірге беріледі.
Жаңа мидия сатып алмас бұрын қабыршақтың тұтастығына назар аудару керек. Онда ешқандай жарықтар болмауы тиіс, ал жармалары ашық болмауы қажет. Егер олардың арасында кішкене алшақтық болса, онда өнім сапасыз деп саналады. Тірі ұлуларды тек аулау және өсіру орындарынан сатып алуға болатынын ескеру керек, өйткені олар табиғи ортадан тыс жерде шамамен 18 сағат өмір сүреді. Жармалардағы мидияларды жақсылап жуып, қабыршақтағы кірді тазалап, содан кейін 5 минут ішінде кастрюльге қайнату керек. Бұл жағдайда жармаларды ашудың қажеті жоқ, ол термиялық өңдеу нәтижесінде болады.
Мұздатылған түрінде ұлулар бір-біріне жабыспауы керек. Мұздатылған мидияны 5-7 минут пісіру қажет. Егер олар тазартылған қайнатылған және мұздатылған болса, онда бар болғаны 2-3 минут пісіру керек. Ұлуларды езіп пісірудің қажеті жоқ, әйтпесе олар "резеңке" болып қалады. 


https://stan.kz​​​
20 желтоқсан 2021 ж. 422 0