Жақсылығы көп жалбыз
Бұйра, су, жапондық, бергомоттық, ананас, жүгері, австралиялық, т.т. жалбыздың түрі көп. Біздің ойымызша жалбыз тек біздің жерімізде өсетін сияқты. Алайда негізгі шыққан жері Жерорта теңізі. Әзірге біз оны шайға, тісбасарға қосамыз. Сондай-ақ қысқа сақтаймыз. Білгенге жалбыз ет, құс етіне де әдемі дәм береді. Сондай-ақ астың тез әрі жеңіл қорытылуына көмектеседі. Асқазан сөлінің бөлінуіне әсер етіп, зат алмасуын тездетеді.
Дәмді жалбыз соусы
Қажетті заттар: Жалбыз бір бума, кинза 5-6 сабақ, сарымсақ 2-3 түйір, лайм — 1 түйір, зәйтүн майы 80 мл, су 20 мл, ақ шарап сірке суы — 1 шай қасық, қант ұнтағы 0,5 шай қасық, тұз дәміне қарай.
Көктерді жуып жапырақтарын ажыратамыз, сарымсақты майдалаймыз, бәрін блэндерге салып, үстінен су құямыз. Қойыртпақ жасаймыз. Бөлек ыдыста зәйтүн майын, шарап сірке суын, лайм шырынын, қант ұнтағын және тұзды араластырамыз. Бұны қойыртпаққа араластырып, блэндерден тағы өткіземіз. Дайын соусты шыны ыдысқа құйып, қақпағын жауып мұздатқышта сақтауға болады, бірақ 2-3 күнге ғана.
Қияр қосылған жалбыз соусы
Жалбыздың қасиеті ежелгі уақыттан бері белгілі. Тіпті ежелгі гректердің өзі ас ішілетін жердегі қабырғаны да, үстелді де жалбыз жапырағымен сүртетін болған. Ондағы ойлары жалбыздың хош иісі тәбетті ашады. Гректердің тәбет ашар дәстүрлі цацики немесе дзадзики соусын әркім де үйінде дайындай алады.
Қажетті заттар: 1 қияр, 100 гр табиғи йогурт, 1 уыс жалбыз жапырағы, 1 ас қасық зәйтүн майы, 1 шай қасық лимон шырыны, 1-5 түйір сарымсақ, тұз реті болса теңіз тұзы дәміне қарай.
Дайындалуы: Қиярды қабығынан аршып, теңдей екіге бөлеміз, қасықпен тұқымдарын алып тастаймыз, содан кейін майда үккіштен өткіземіз. Дәкеге салып, артық сұйығы ағып кеткенше ыдысқа іліп қоямыз. Одан кейін йогурт, зәйтүн майын және лимон шырынын араластырамыз. Жалбызды майдалап тураймыз, сарымсақты да үгітеміз, оларды қияр қойыртпағына қосамыз. Тұзбен дәмін келтіріп, мұздатқышта шамалы уақыт салқындатамыз. Жегеннен қалғанын 4-5 күн ғана сақтауға болады. Бұл соусты құс етіне, теңіз өнімдеріне, мал етіне қосып, пайдалануға болады. Сондай-ақ салатқа да қосуға болады.
Жалбыз домалақтары
Жалбызды жиі пайдаланғанның жүрегі, сондай-ақ қан тамырлары жақсы болады. Холистеринді ерітіп жібереді. Содан да тромб болмайды.
Қажетті заттар: 700 гр ет фаршы, 1 бас жуа, бір уыс жалбыз, чили бұрышы, 1,2 сарымсақ, 3-4 етті қызанақ, 3 ас қасық өсімдік майы, 100 мл су, әрқайсысы 0,5 шай қасық зере мен имбирь дәміне қарай тұз, қара бұрыш.
Дайындалуы: Жалбызды майдалаймыз, сарымсақты да, жуаны өте ұсақ етіп тураймыз, бәрін фаршпен қосып араластырып, домалақтар әзірлейміз. Терең ыдысқа өсімдік майын құйып, ет домалақтарын жан-жағынан қуырамыз. Қызанақтардың қабығынан аршып, пюре жасаймыз, Содан кейін ет домалақтарымен бірге ыдысқа саламыз. Домалақтарды бірнеше минут булағаннан кейін, су құямыз, дәмін келтіретін бұрыш, тұз т.б. дәмдеуіштер қосып, жай отта жарты сағаттай бұқтырамыз. Пісуіне 10 минут қалғанда тағы да жалбыз қосамыз.
Жалбыз кәуабы
Жалбыз жанды тыныштандыратын да қасиетке ие. Әсіресе, шаршағанда, күйзеліске түскенде пайдалы. Жүйкені жақсартады.
Қажетті заттар: Бір бума жалбыз, бір лимон, розмарин, 2 сарымсақ, 2 асқасық зәйтүн майы, дәміне қарай тұз бен қара бұрыш.
Дайындалуы: Лимонды қайнаған суға салып, қабығын әбден жуамыз. Ұсақ үккіштен қабығын өткіземіз. Содан кейін жарты лимонның сөлін сығамыз. Жалбызды ұсақтап тураймыз, барлығын ұсақталған сарымсақпен қосып араластырамыз, лимон сөлін және лимонның өзін, зәйтүн майын қосамыз. Розмарин жапырақшаларын да араластырамыз, тұз бен бұрыш қосып маринадты араластырамыз. Бұл маринад қой етінен жасалған кәуапты, сиыр етінен дайындалған стейкті, тауық аяқтарын да керемет дәмді етеді.
Жалбыз мұзы
Жалбыз әрі сергіткіш. Бұның құрамындағы ментол мен эфир майының қасиеті бұрыннан белгілі. Косметологтар бет күтіміне байланысты әртүрлі жақпамайларға жалбыз қосуға кеңес беріп жатады. Өйткені жалбыз бөртпеге, ыстықтыққа қарсы пайдалануға өте қолайлы.
Жасыл сорбет дайындауға қажетті заттар: 1 стақан жалбыз жапырағы, 1 стақан қант, 1 стақан қайнаған су, 1 лимон, 0,5 стақан лимон шырыны.
Дайындалуы: Жалбыз жапырақтарын еземіз, лимонды әбден жуып, құрғатып сүртіп, үккіштен өткіземіз. Шыны ыдысқа салып, жалбыз жапырағын қосып, үстіне қант саламыз. Ыстық қайнаған су құямыз. Бетін жауып, жарты сағатқа тұндырамыз. Одан кейін бірнеше қабатталған дәкеден сүземіз. Содан кейін лимон шырынын қосып, араластырып, стакандарға құямыз. Әбден мұз болып қатқанша, мұздатқышқа саламыз.
Жалбыз лимонады
Жалбыздың тағы бір қасиеті бас ауруға ем. Әсіресе күн ыстықта эфир майы қан тамырларын кеңейтіп, қысымды қалпына келтіреді, грейфрут, лимон, лайм қосып лимонад жасауға болады. Ол шөлді қандырады.
Қажетті заттар: 1 грейфрут, 2 лимон, 2 лайм, 3-4 сабақ жалбыз, 500 мл газды су, қант дәміне қарай.
Дайындалуы: Цитрустардың барлығын 2-ге бөлеміз. Оны тағы бөлікшелерге бөліп, қалғандарының барлық шырынын бір ыдысқа араластырамыз. Жалбыз бұтақшаларын цитрустардың бөліктерімен бірге, ыдыс түбіне саламыз. Үстіне шырын менен минеральды суды құйып, мұздатқышта 3-4 сағат мұздатамыз.
Жалбыз диетасы
Жалбыз жақсы детокс. Өйткені ағзадағы қажет емес улы заттарды шығаруға көмектеседі. Сондай-ақ беттің түсін жақсартады, шашты қалыңдатады.
Қажетті заттар: 1 авакадо, 1 көк алма, 1 қияр, селдерейдің бір сабағы, 4-5 сабақ жалбыз, 2 ас қасық лимон шырыны, 100 мл таза су, дәміне қарай бал.
Дайындалуы: Барлық жемістер мен қиярды қабығынан тазартамыз. Авакадоның сүйегін, алманың жүрекшесін алып тастаймыз. Барлығын блэндерге саламыз. Жалбыз бен селдерейді қосып, қойыртпаққа айналғанша араластырамыз. Лимон шырыны мен су қосамыз. (Өз қалауыңызша). Тәттіні жақсы көретіндер шамалы бал қосса болады.
http://qaa.kz