Диетолог етсіз де пайдалы тамақтанудың тәсілін айтты
Американдық диетолог Дон Блатнер етсіз тамақтанудың және ақуыз жетіспеушілігін сезінудің әдісін атады. Бұл туралы Stan.kz ақпарат агенттігі хабарлайды.
Сарапшының айтуынша, вегетариандар мен белгілі бір себептермен диетадағы ет мөлшерін азайтуға шешім қабылдаған адамдар әр тамақ кезінде кем дегенде бір тағамның құрамында өсімдік ақуызының бір немесе басқа көзі бар екеніне көз жеткізуі керек.
Ақуыздың күнделікті дозасын есептеу үшін Блатнер өзінің массасын 1,26 санына бөлуге кеңес береді. Нәтиже күн сайын тұтынылатын граммдағы ақуыз мөлшеріне сәйкес келеді. Бұл формуладан, мысалы, салмағы 68 келі болса, күніне шамамен 54 грамм ақуыз жеу керек, ал белсенді өмір салтымен — одан да көп.
Әр апта сайын бір вегетариандық тағамды қолданып көріңіз. Жыл соңына дейін сіз қолданған 50-ден астам рецепт тересіз. Олардың кейбіреулері соншалықты қарапайым және дәмді болады, сондықтан сіз оларды үнемі қолдана бастайсыз.
"Өсімдік ақуызының ең бай көздерінің бірі-сейтан, крахмал жуылған бидай ұнынан жасалған шығыс азиялық тағам. 100 грамм сейтанның құрамында 25 грамм ақуыз бар. Онымен ашытылған соядан дайындалған Индонезиялық темпе бәсекелеседі. Темпе стаканының төрттен үшінде 20 грамм ақуыз бар. "Мен темпені жақсы көремін, өйткені ашыту оңай сіңеді және оның керемет майлы құрылымы бар", - дейді Блатнер.
Сондай-ақ, оның айтуынша, тофу, эдамаме, жасымық, бұршақ, жержаңғақ, тағамдық ашытқы, түрік бұршақтары, Бадам, полба, сұлы, квиноа және бұршақ ақуызға бай.
stan.kz